dr. Gál András Levente – köszöntő

Az adat és a mesterséges intelligencia kapcsán a Digitális Jólét Program (DJP) egyik legnagyobb története kezd most kibontakozni.

2020. szeptember elején bemutatásra került Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiája, amelyben kiemelt feladatként jelent meg a hazai adatgazdálkodás megteremtése. A nemzeti adatvagyon a keletkező digitális adatok rendszerbe foglalását jelenti, melynek elsősorban a magyar nemzet és a magyar állampolgárok érdekeit kell szolgálnia. Ezen alapelv mentén alakítjuk ki és indítjuk be a hazai adatgazdaságot.

Az állami, közigazgatási működés során közpénzen előállított adatok gazdasági hasznosítását, a másodlagos adatfelhasználási elvek kialakítását, koordinálását látja el a Neumann János Nonprofit Kft.-n belül létrejött Nemzeti Adatvagyon Ügynökség. A cél az, hogy az adatgazdaságban rejlő lehetőségeket kihasználjuk, tiszteletben tartva azokat az alapvető értékeket, amelyekre az európai társadalmak épülnek.

Az adatvagyon hasznosítása hatalmas versenyképességi tartalék, hiszen egy jó adatvagyon szabályozás mindenkor versenyelőnyt tud biztosítani egy jó digitális gazdaság számára. Magyarország ebből a szempontból a mezőny élén halad mind szabályozás, mind szervezetalkotás tekintetében. Bízom benne, hogy kitüntetett figyelemmel követik majd a magyar adatvagyon-szabályozást, a magyar adatvagyonnal kapcsolatos állami szervezetfejlesztést, valamint az elért eredményeinket.